Kismama fotózás - meghitten


Az anyává válás egy nő életében mindig különleges és talán misztikusank is mondható folyamat, persze biztosan mindenki máshogyan éli meg, de mikor Julcsi örömhírét meghallottam, elérzékenyültem, mert tudtam, hogy nagyon jó szülőkhöz érkezik ez a kis élet.


Az hogy megörökíthettem ezt az időszakot, őszintén megtisztelő. Ezt nem csak Julcsinál érzem, de a legtöbb családnál, kismamánál, portréfotózásnál, de akár egy színházi előadás fotózásakor is, hogy hálás vagyok, ha engem választ valaki és nem veszem természetesnek még ennyi év és tapasztalat után sem, hogy az emberek szeretik, amit csinálok.

A fotózásnál fontos összehangba kerülni. Szeretem könnyedén hagyni, hogy csak folyjanak a dolgok. Kint vagyunk a természetben, új helyeket fedezünk fel, beszélgetünk és közben csinálunk pár szép képet. Igyekszem a maga egyszerű szépségében visszaadni a váradnósság pillanatait, mert itt igazán nincs szükség semmi többre. Julcsit Budapesten fotóztam és elég nagy fejtörést okozott olyan helyszínt találnom, mint amiben elképzeltem a képeket. Nem szerettem volna, hogy sokat kelljen utaznia, úgyhogy addig görgettem a googlet és kerestem a térképen a megfelelő helyet, mígnem megtaláltam. Volt némi kockázat, hogy nem pont olyan lesz, mint ahogy képzeltem, de vállaltam.



Szerencsére a hely visszaadta a természetközeli hangulatot, nem volt sok ember, szép volt a vízpart és bár nem volt egyszerű a helyszínre jutás, szerintem nagyon megérte. A helyszínen kívül fontos kérdés a mikor, egyrész a napszak, másrészt a várandósságot illetően. Azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes ezeket a képek elkészíteni, én mindig azt tanácsolom, hogy amikor az anyuka a legjobban érzi magát a bőrében. Ilyenkor lesznek igazán sugarázó pillanatok és még egy nagyobbacska sétát is be tudunk iktatni, hogy kies, nyugodt helyet találjunk a fotózáshoz. Számomra nincs is szebb, mint az anyatermészetben lefotózni egy várandós anyukát. A napszak azért fontos, mert naplemente előtt a legszebbek, leglágyabbak a fények a fotózáshoz. Ha ezek a képek tetszenek, akkor hasonló napszakban tudunk ilyen képeket alkotni.

"Az anya az élet örökkévalósága."

Émile Zola